Ikuti Blog Ini

Saturday, September 3, 2016

Kehilangan Maulānā Rashīd Ahmad al-Gangohī

Kematian Maulānā Rashīd Ahmad al-Gangohī telah menyebabkan satu kehilangan besar buat diri Maulānā Muhammad Ilyās al-Kāndhalawī. Ianya sama seperti kematian bapanya. Bagi Maulānā Muhammad Ilyās al-Kāndhalawī, Maulānā Rashīd Ahmad al-Gangohī lebih daripada seorang guru kepada beliau. Kematian Maulānā Rashīd Ahmad al-Gangohī menyebabkan Maulānā Muhammad Ilyās al-Kāndhalawī kehilangan tempat untuk bergantung, hilang teman untuk mengadu, hilang teman untuk memberikan motivasi kepada beliau.
Pernah satu kali, Maulānā Muhammad Ilyās al-Kāndhalawī mengadu kepada Maulānā Rashīd Ahmad al-Gangohī mengenai keresahan hatinya seolah-olah ada sesuatu bebanan di hatinya. Perkara ini telah diadukan kepada Maulānā Rashīd Ahmad al-Gangohī lalu Maulānā Rashīd Ahmad al-Gangohī memberitahu bahawasanya Allāh ta’ala akan mengambil sesuatu kerja daripada kamu. [1]

Rujukan
[1] (Maulānā) Sayyid Abu Hasan Alī an-Nadwī, Ḥaẓrat Maulānā Muḥammad Ilyās aur un kī dīnī dakwat , terbitan Maktabah Mahmūdiyah, Raiwind , (1967), hlm 12.

0 Komen kat sini:

Post a Comment

Jika mahu memberikan komentar, silakan, berilah komentar dengan menggunakan laras bahasa yang sopan dan penuh beradab. Segala komentar yang menyelisihi laras bahasa sopan dan adab, insyallāh akan dipadam oleh team admin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Telah Link Blog Ini