Ikuti Blog Ini

Saturday, February 13, 2016

Maulana Sayyid Nur Muhammad dan Pak Njang Izzudin Pendang

                                 
Semasa berbual dengan Maulana Syed Nur Muhammad semalam, beliau banyak memuji Maulana Wan Izzudin Pendang @ Pak Njang Izzudin Pendang.

Maulana syed Nur Muhammad berkata " walaupun beliau anak murid aku di sini (Deoband)  dulu tapi beliau ini alim sungguh. Kuat sungguh beramal dengan mazhab Shafi'i. Aku bermazhab Hanafi, aku selalu berdebat dengan beliau, tapi aku mengakui yang beliau memang kuat beramal dengan mazhab Shafi'i". Tambah maulana Syed Nur Muhammad lagi " sebelum Pak Njang Izzudin datang ke Deoband (Darul Ulum, Deoband ) Pak Njang Izzudin sudah pun alim dah ".

P/s: Maulana Syed Nur Muhammad Sekelas dengan Maulana Wan Izzuddin Pendang di Darul Ulum, Deoband seketika dulu. Alangkah ruginya kita jika kita tidak ambil mengambil manfaat berterusan daripada ulama-ulama sebegini.

0 Komen kat sini:

Post a Comment

Jika mahu memberikan komentar, silakan, berilah komentar dengan menggunakan laras bahasa yang sopan dan penuh beradab. Segala komentar yang menyelisihi laras bahasa sopan dan adab, insyallāh akan dipadam oleh team admin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Telah Link Blog Ini