Ikuti Blog Ini

Friday, August 19, 2016

Kesederhanaan Markaz (Masjid) dakwah Jema'ah Dakwah & Tablīgh di Nizam ad-Dīn, Delhī.

Image may contain: indoor

Binaan asal masjid sejak dari zaman Maulānā Muhammad Ismail al-Jinhjahawī رحمه الله (saya dah tanda dengan garisan biru). --- setiap gambar ada penerangan. Tikar yang diperbuat daripada buluh/rotan menjadi hamparan di dewan solat utama.

Masjid ini menjadi tempat laluan utama orang Mewat melakukan aktiviti perniagaan mereka di Delhi.Ketika mereka melalui masjid ini,maka Maulānā Ismail رحمه الله akan menahan mereka dan akan berkata, "sediakah kamu untuk belajar agamā dengan saya dan saya akan berikan upah kepada kamu semua sepertimana kamu memperolehi keuntungan hasil daripada aktiviti perniagaan kamu semua". Maka disitulah bermulanya kisah bagaimana Usaha Dakwah dilakukan di sini.

Kemudian masjid ini telah dijaga oleh anak sulungnya iaitu Maulānā Muhammad al-Jinhjahawī رحمه الله dan seterusnya oleh anak beliau yang paling bongsu iaitu Maulānā Muhammad Ilyās al-Kandhālawī رحمه الله . Seterusnya Markaz ini telah diamanahkan kepada dua keluarga iaitu Maulānā Yusuf al-Kandhālawī رحمه الله dan Maulānā Inam al-Hasan al-Kandhālawī رحمه الله .

Image may contain: indoor
Bilik-bilik di level 1 & 2 menempatkan para masyaikh yang telah memberikan masa mereka di Markaz ini. 

Antara para masyaikh yang menginap di sini ialah seperti Maulānā Ahmad La'āt an-Nadwī حفظه الله ,Maulānā Ibrahim ad-Dewlā حفظه الله ,Maulānā Mustaqīm al-Qasmī حفظه الله, Maulānā Shamīm al-Kashfurī حفظه الله ، Maulānā Shaukat al-Qasmī حفظه الله ، Maulānā Jamīl al-Sahāranfūrī حفظه الله ، Maulānā Ismail al-Godhrī حفظه الله ، Maulānā Ya'qūb al-Sahāranfūrī حفظه الله dan lain-lain lagi. Para masyaikh ini juga mengajar hadīth di Madrasah milik Markaz iaitu Kashf al-Ulūm.

Masjid ini telah beberapa kali melakukan proses pembesarannya bagi menampung kapasiti jemaah -jemaah yang datang untuk mempelajari usaha dakwah dari para masyaikh di sini. Binaan selepas pembesaran adalah seperti dalam gambar.

Image may contain: indoor
Kawasan ini menunjukan bahagian tempat tinggal jemaah dari Nusantara, Asia Tengah, Arab dan tempat solat utama bagi jemaah luar. Di sini juga akan di buat terjemahan syarahan secara langsung daripada dewan solat utama yang selalunya di syarahkan oleh para masyaikh disini.

Jemaah-jemaah dakwah yang datang ke sini dibenarkan beriktikaf di masjid selama 3 hari sahaja selepas itu mereka akan dihantar ke kawasan-kawasan yang telah dimesyuaratkan.

No automatic alt text available.
Permandangan masjid (markaz) dari luar. Dahulunya disekitar masjid ini dipenuhi dengan hutan belukar.

1 comment:

Jika mahu memberikan komentar, silakan, berilah komentar dengan menggunakan laras bahasa yang sopan dan penuh beradab. Segala komentar yang menyelisihi laras bahasa sopan dan adab, insyallāh akan dipadam oleh team admin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Telah Link Blog Ini