Ikuti Blog Ini

Friday, February 13, 2009

Targhib Jemaah MasjidSalam...

* Untuk jadikan dakwah sebagai maksud hidup ialah perlu mempunyai 2 hubungan iaitu hubungan dengan Allah dan hubungan dengan manusia.Kalo kedua2 atau salah satu tiada,maka tidak dinamakan amalan jemaah masjid.
* Nabi musa selepas berjaya melepaskan diri dari kepungan Firaun telah tinggalkan kaumnya selama 40hari untuk buat hubungan dengan Allah di Bukit Tursina.Tengok,apa yang terjadi kepada kaumnya,telah disesatkan oleh Samiri.
* Nabi SAW siangnya buat hubungan dengan manusia dan pada malam harinya buat hubungan dengan Allah dan natijahnya Allah beri sahabat2 kepada nabi.
* Nabi SAW semasa di Mekah telah buat hubungan dengan Allah selama 6 tahun,kurang hubungan dengan manusia,hasilnya lebih kurang 60 orang sahabat saja yang masuk Islam.
* Tapi selepas Nabi berpindah ke rumah Al-Arqam,13 tahun diambil untuk buat hubungan dengan Allah dan manusia,dan hasilnya lebih kurang 1000 ja yang dapat hidayat.
* Sebab ulama bagi tahu,hubungan dengan Allah tidak berapa tawajuh lagi sebab nabi buat hubungan dengan Allah dirumah Al-Alqam,lumrahnya,dirumah mesti ada cerita dunia.
* Perintah Allah hijrah madinah,dirikan masjid untuk buat hubungan dengan Allah dulu,selepas itu baru jumpa manusia..maka lebih kurang 10 tahun saja di Madinah,maka telah lahir lebih kurang 200 ribu sahabat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Telah Link Blog Ini