Ikuti Blog Ini

Thursday, June 16, 2016

Pemantauan terhadap latihan zikir

Maulānā Ilyās رحمه الله sangat memberikan perhatian khusus kepada mereka yang mahu mengambil zikir daripadanya lebih-lebih lagi bagi mereka yang terlibat dalam usaha dakwah JT. Beliau tidak akan sesekali membenarkan mereka yang telah mengambil zikir daripada terlepas daripada pemantauan beliau. 

Perkara ini dapat dilihat menerusi nasihat beliau tentang penekanan perkara ini menerusi surat yang beliau telah hantar kepada beberapa orang Mewat.

Kata Maulānā Ilyās رحمه الله " saya begitu gembira sekali apabila mendapat tahu tuan telah berada di Jalan Allāh. Surat saya ini tidak ada apa-apa nilai melainkan apa yang telah tuan perolehi (berada di Jalan Allāh) sekarang. Semoga Allāh mengekalkan hidayah dan taufiq kepada tuan. Walaubagaimana pun, di sini ada beberapa perkara yang berhajat kepada perhatian daripada tuan.

1. Kumpul dan senaraikan siapa yang telah tuan dekati. Tuliskan kepada saya dan Syaikh al-Hadith ( Maulānā Zakariyya رحمه الله ) mengenai amalan zikir yang telah dimula, yang bersambungan dan yang telah di hentikan.

2. Ada sesiapa (dalam kalangan jemaah tuan) yang telah diberikan pemantauan setelah berjaya memperolehi bai'ah?

3. Penyeliaan (pantauan zikir) ini sepatutnya dikekalkan kepada mereka yang tinggal di maktab (pengajjan agamā kecil-kecilan) atau di markaz JT. Perkara ini juga perlu diberikan perhatian kepada mereka yang tinggal di madrasah (pengajian 'alim).

4. Adakah tuan sendiri sedang mengajar kaedah zikir ini? Jika tidak, bertaubatlah atas kelalaian ini dan segeralah melibatkan diri dalam perkara ini.

5. Secara asasnya, adakah mereka yang telah diberikan arahan untuk "bara tasbih" ? Jika ada, adakah mereka telah mendapat keizinan daripada kami ( Maulānā Ilyās رحمه الله dan Maulānā Zakariyya رحمه الله ). Tolong rekodkan perincian atas perkara daripada mereka.
6. Setiap sesuatu ada keutamaannya. Untuk perkara ini sila berikan laporan perinciannya kepada kami (Maulānā Ilyās رحمه الله dan Maulānā Zakariyya رحمه الله ).

7. Bagi mereka-mereka yang telah mengamalkan "bara tasbih", mereka digalakan memberikan masa selama 40 hari di Ra'ifūr.

8. Ketahuilah saudaraku, setiap apa yang kamu perbuatkan ini adalah besar iaitu dakwah, ta'lim dan zikir. Oleh itu, saya katakan kepada kamu semua supaya terus istiqomah atas jalan dakwah ini serta berterusan di dalam ilmu dan zikir.

Rujukan

1. (Maulānā) Syed Abūl Hasan 'Alī al-Nadwī, Makātīb Hazrat Maulānā Shāh Muhammad Ilyās رحمه الله , Kutub Khāna-e Anjuman-i Taraqqī-e-Urdū, Delhi, (1952), hal 136-138.
2. Bara tasbih (zikir jihri / zikir dengan suara yang kuat)

0 Komen kat sini:

Post a Comment

Jika mahu memberikan komentar, silakan, berilah komentar dengan menggunakan laras bahasa yang sopan dan penuh beradab. Segala komentar yang menyelisihi laras bahasa sopan dan adab, insyallāh akan dipadam oleh team admin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Telah Link Blog Ini