Ikuti Blog Ini

Thursday, December 18, 2014

Zikir Harian Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه

Khabar gembira bahawa Muhadith al-as'r yang kita sayangi Maulana Yunos Jaunpuri حفظه الله kembali mengajar Sahih Al-Bukhari dari biliknya. Ini merupakan pengajian pertama beliau sejak kembali dari hospital.

Mari kita semua berdoa supaya Muhadith al-as'r ini cepat pulih supaya umat Islam dapat ambil manfaat dari beliau dan dipercepatkan urusan penulisan syarah sahih al-bukhari dari beliau dan beliau juga merupakan khalifah kepada guru beliau iaitu Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi  رحمة الله عليه .

Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه  saban tahun, menjadi amalannya selepas selesai pengajarannya di madrasah, beliau akan menyibukan diri dalam bidang penulisan kitab bermula daripada pukul 11 malam hingga 7 pagi  di dalam biliknya di tingkat atas bangunan madrasahnya. Di halaman luar biliknya, tikar besar telah dihamparkan bagi persediaan menerima tetamu yang datang dari pelbagai tempat samaada untuk menziarahinya atau menyempurnakan zikir [1].

Manakala pada setiap hari Jumaat, selepas asar, majlis zikir berlangsung dengan para hadirin akan berzikir dengan kuat di dalam masjid bersama dengan Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه dan keadaan ini berterusan sepanjang tahun. Ramai para ulama dan para mufti dilaporkan menyertai majlis ini dan tiada satupun yang membantah amalan ini pada masa itu.

Kemudian pada setiap hari Jumaat, antara Asar hingga Maghrib, menjadi kebiasaan amalan Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه  untuk beriktikaf  di Masjidnya. Pada masa itu, banyak kenalan-kenalan dan murid-murid beliau akan menyertainya beriktikaf sekali dengan beliau. 

Kebanyakan daripada mereka (kenalan dan murid-muridnya) akan melibatkan diri dalam amalan berzikir dengan kuat dan pada masa itu, akibat kesan daripada zikir mereka itu seluruh masjid bergema dengan suara zikir mereka. Menjadi kebiasaan bahawa Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه  akan menghabiskan masanya di masjid setiap minggu dan ramai orang dari seluruh tempat akan menyertainya.

Maulana-maulana dari Institusi pengajian terunggul di India iaitu Darul Uloom Deoband juga akan datang dan Ketua Mufti Darul Uloom Deoband sendiri iaitu Mufti Mahmud Hasan Ganggohi رحمة الله عليه  akan menghadiri majlis ini bersama dengan Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi  رحمة الله عليه  sendiri. Bahkan Mufti Mahmod Hasan Gangohi  رحمة الله عليه seorang yang dikenali sebagai orang yang sangat menjaga masa pun akan datang awal untuk menyertai majlis zikir bersama dengan Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه .

Masa yang telah ditetapkan untuk amalan berzikir dengan kuat  dalam tempoh berikitikaf bersama dengan Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه setiap kali bulan ramadhan. Setiap program telah ditelah disusun atur oleh Khanqa Maulana Zakariyya sendiri iaitu antara waktu Zohor dan Asar.Para ulama, para Mufti, para Masyaikh dan tokoh-tokoh terkenal dalam kalangan masyarakat juga mengambil bahagian dalam perhimpunan ini dan mereka juga sama-sama telah melakukan amalan berzikir dengan kuat di dalam Masjid. 

Pada Ramadhan tahun 1979 M, kami telah menghabiskan masa beriktikaf di Masjid Mufti Zainol Abidin رحمة الله عليه  [2] di Faisalabad, Pakistan. Pada waktu itu, ramai tokoh-tokoh ulama yang datang menyertai majlis ini seperti Mufti Mahmood Hasan Gangohi رحمة الله عليه  [3], Mufti Wali Hasan Tonki رحمة الله عليه  [4] dan tokoh-tokoh besar yang lain bukan sahaja hadir tetapi mereka turut mengambil bahagian sekali dalam amalan berzikir dengan kuat di dalam majlis itu.

Pada tahun 1968 M, Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه  telah berhenti dari pengajarannya di madrasah dan memulakan perjalanan beliau pada tahun selepas itu sehingga beliau pergi menemui Allah سبحانه وتعالى pada 1 Syaban 1403 H ( 24 Mei 1982 M). 

Dalam tempoh itu, keseluruhanan keinginan dan cita-cita beliau adalah untuk mengajak umat kembali kepada amalan berzikir dan di setiap tempat mesti diadakan perhimpunan-perhimpunan zikir supaya umat yang jauh dari perintah Allah سبحانه وتعالى dapat dikembalikan kepada perintah Allah سبحانه وتعالى. Menurut keinginan dan cita-cita Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه  bahawa bukan sahaja orang awam tetapi para golongan elit dalam masyarakat juga perlu disedarkan tentang betapa manfaatnya perhimpunan zikir ini.

Malah menurut Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه  bahawa bukan sahaja menganggap amalan ini menjadi sangat bermanfaat untuk golongan awam (orang ramai), tetapi beliau juga beranggapan bahawa sangat penting bagi golongan ternama dalam kalangan masyarakat  dan Madaris (pihak-pihak madrasah) melibatkan diri dalam perhimpunan zikir ini. Ulama bukan sahaja menjadi seorang yang alim besar dan Mudarris (guru)  di madrasah, tetapi mereka juga harus menjadi salah seorang penaung dalam menghidupkan perhimpunan zikir ini di tempat mereka dan melalui amalan ini diharapkan dapat menarik perhatian para penguasa pada zamannnya ke arah agama. [5]


_________________


1. Amalan menyempurnakan zikir ini bermaksud bahawa para khalifahnya akan datang berzikir sambil di pantau oleh Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه sendiri. Kelazatan berzikir di bawah pantauan murobbi ini akan dapat dirasai oleh setiap individu tersebut.

2. Mufti Zainol Abidin رحمة الله عليه  adalah khalifah kepada kepada Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه. Seorang ulama yang banyak menghabiskan umurnya dalam kerja-kerja dakwah dan tabligh. Antara ulama yang disegani di Pakistan. Menantu beliau ialah Munazir terkenal Pakistan iaitu Maulana Ilyas Ghuman حفظه الله .

3. Mufti Mahmood Hasan Gangohi رحمة الله عليه merupakan khalifah dan murid kepada Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه. Beliau pernah dilantik menjadi Ketua Para Mufti Di Darul Uloom Deoband.

4. Mufti Wali Hasan Tonki رحمة الله عليه ialah khalifah kepada Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه dan bekas mufti di Jamia Binoori Town, Karachi, Pakistan.

5. Rujukan buku Majalis-Zikr,halaman 15-16 oleh Maulana Abdul Hafeez Makki حفظه الله . Maulana Abdul Hafeez Makki حفظه الله  adalah khalifah kepada Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه . Beliau menamatkan pengajian di Madrasah Mazahirul Uloom, Saharanpur di bawah bimbingan Maulana Muhammad Zakariyya Kandhalawi رحمة الله عليه sendiri. Sekarang beliau merupakan salah seorang guru hadith di Madrasah Sawlatiyyah, Mekkah. 

3 comments:

  1. Kalu ustaz ada maklumat Cerita la sikit pasal khalifah chisti dan susur galur sampai ke Malaysia

    ReplyDelete

Jika mahu memberikan komentar, silakan, berilah komentar dengan menggunakan laras bahasa yang sopan dan penuh beradab. Segala komentar yang menyelisihi laras bahasa sopan dan adab, insyallāh akan dipadam oleh team admin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Telah Link Blog Ini