Ikuti Blog Ini

Thursday, April 7, 2016

Semua‬ ulama hadīth adalah Sufi

Saya tidak tahu kenapa saya boleh sebak tatkala saya mendengar syarahan daripada Maulana Salman Nadwi pada malam tadi. Hati ini begitu terkesan apabila Maulana menyebut satu persatu nama para ulama yang telah menghimpunkan dua ilmu iaitu hadith dan Sufi dalam kehidupan mereka.

Kemudiannya Maulana menyebut nama para Imam seperti Imam Junaid Baghdadi, Imam Qadi Iyadh, Imam Iraqi, Imam Nawawi, Imam Zahabi, Imam Sayuti, Imam Ibnu Tamiyyah, Imam Ibnu Qayyim , Imam Shah Wali Allah, Imam Shah Abd Aziz , Imam Shah Muhammad Ishaq dan sebagainya lagi contoh bagi memberitahu bahawasanya para ulama ini semuanya adalah muhaddith dan pengamal Sufi.

Maulana Salman Nadwi juga membuat pendedahan pada malam tadi dengan memberitahu bahawasanya pelopor kepada gerakan Ahli Hadith (Ghair Muqallid) di benua Hindustan iaitu Maulana Nazir Husain dan Maulana Nawab Siddiq Hasan Kannauji juga merupakan Sufi di mana Maulana Nazir Husain telah berbai'ah kepada guru beliau iaitu Imam Shah Muhammad Ishaq manakala Maulana Nawab Siddiq Hasan Kannauji telah mengambil bai'ah ditangan Maulana Fazlur Rahman Ganjmuradabadi. Hal ini merupakan satu tamparan hebat buat seorang "Maulana" yang beraliran Ahli Hadith (Ghair Muqallid) di Malaysia yang telah mendakwa bahawa Sufi mempunyai pengaruh dari Syiah.Juga Maulana Salman menyebut semalam tokoh seperti Maulana Anwar Shah Kashmiri, Maulana Yusuf Binnouri, Maulana Ashraf Ali Thanwi, Maulana Yusuf kandhalawi, Maulana Ilyas Kandhalawi dan Maulana Zakariyya kandhalawi. Kesemua mereka ini merupakan ulama hadith hebat dan juga merupakan pengamal Sufi.

Kata Maulana Salman Nadwi lagi, kesemua ulama yang berada di atas muka bumi ialah mereka-mereka yang menjadi imam @ jagoan dalam ilmu hadith dan mereka menjadi imam @ jagoan dalam sufi.

0 Komen kat sini:

Post a Comment

Jika mahu memberikan komentar, silakan, berilah komentar dengan menggunakan laras bahasa yang sopan dan penuh beradab. Segala komentar yang menyelisihi laras bahasa sopan dan adab, insyallāh akan dipadam oleh team admin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Telah Link Blog Ini