Ikuti Blog Ini

Monday, March 14, 2016

Perbezaan‬ antara majlis Imām al-Madanī dan Imām al-Tāhanwī

Pernah ditanya kepada Muftī Mahmūd Hasan al-Gangohī, apakah perbezaan antara majlis yang dikendalikan oleh Imām al-Madanī dan majlis yang dikendalikan oleh Imām al-Thanwī?

Maka Muftī Mahmūd menjawab, “ Majlis yang dikendalikan oleh Imām al-Thanwī sangat menekan pengislahan hati masyarakat manakala majlis yang dikendalikan oleh Imām al-Madanī sangat menekan keselesaan hati masyarakat.


Muftī Mahmūd mencerikan satu kisah mengenai usaha Imām al-Madanī dalam menyantuni tetamu yang datang untuk duduk dalam majlis beliau. Selepas Imām al-Madanī selesai pengajaran (kelas Hadīth sahīh al-Bukhārī), beliau telah melawat Mehmān Khānā (rumah duduk tetamu) dan beliau telah mendapati bahawasanya seorang lelaki sedang berada di dalam rumah tetamu tersebut. Maka Imām al-Madanī telah bertanya kepada lelaki tersebut ? adakah tuan sedang berehat ? maka lelaki itu menjawab , bagaimana saya mahu berehat sedangkan saya tidak ada alas tidur, yang saya ada hanya tikar kayu (tikar biasa-biasa ja).


Apabila melihat keadaan lelaki tersebut, maka Imām al-Madanī telah pergi ke rumahnya untuk membawa alas tidur beliau sendiri untuk diberikan kepada lelaki tersebut demi untuk keselesaian lelaki tersebut. Sementara itu Imām al-Madanī telah menghabiskan malamnya dengan beribadat sepanjang-panjang malam.


Rujukan 

Muftī Muhammad Farooq al-Meerutī, Malfūzat Muftī Mahmūd Hasan al-Gangohī, terbitan Madrasah Taleemuddeen Publishing, (2012), Jilid 2, m/s 415.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Telah Link Blog Ini