Ikuti Blog Ini

Sunday, May 26, 2013

Fiqh Dakwah To Non-Muslim

Usaha dakwah adalah suatu usaha yang ahsan, afdhal, a'zam, a'la dan aufaq bis-sunnah. Allah swt sendiri merupakan perintis kepada kerja ini seperti mana firman-Nya 
A025
Ertinya : “dan sebaliknya Allah menyeru manusia ke tempat kediaman yang selamat sentosa, dan Dia sentiasa memberi petunjuk hidayahNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya) ke jalan yang betul lurus (yang selamat itu).”.(Q.S Yunus ayat 25)

Dakwah adalah perkataan masdar bahasa arab dari Da,a Yad,uu Da,watan yang bermaksud menjemput atau mengajak. Sekiranya kita mengajak kepada Allah,maka itu adalah dakwah ilallah,sekiranya mengajak pada maksiat,itu dipanggil dakwah ilal munkar.Syaitan juga berdakwah,tapi mereka berdakwah kepada neraka jahannam.

Mari kita membaca sendiri jawapan daripada Ustaz Wan Abu Laibah mengenai Aulawiyat/keutamaan dakwah kepada orang Islam dan kepada orang bukan Islam.
Haji Salleh Mubin (Mantan Ketua Jemaah Haji Malaysia juga merupakan Timbalan Pengerusi
 Masjid Jamek,Sri Petaling sedang menyantuni masyarakat Tiong Hoa ketika majlis sambutan Jamuan Hari Raya Aidilfiri yang di anjurkan oleh pihak Masjid Jamik ,Sri Petaling.

Setiap sesuatu pasti ada sebab dan hikmahnya.Begitu juga usaha dakwah kepada Non-Muslim.

Sebenarnya isu pelaksanaan dakwah kepada Non-Muslim ini telah menjadi isu besar bagi mereka di luar sana yang senantiasa mencari isu bagi menghentam Jemaah Usaha Dakwah Tabligh.Pelbagai-bagai gelaran di lemparkan seperti "melambatkan proses dakwah,dakwah yang jumud" di labelkan kepada Jemaah ini.Sebenarnya,setiap perkara di dalam Jemaah ini telah di buat dengan teliti dan di kuatkan dengan dalil-dalil dari Al-Quran dan Hadith.Segala-galanya telah di di bahas dan di jelaskan di dalam artikel setebal 9 m/s itu.

Saya sudah uploadkan artikelnya di scribd dan,para pembaca yang budiman boleh membaca dan memuatturun di website berkenaan.Di bawah ini saya letakan linknya.

http://www.scribd.com/doc/143372613/Fiqh-Dakwah-To-Non-Muslim-pdfRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Telah Link Blog Ini