Ikuti Blog Ini

Monday, April 20, 2009

Makan dan minum menggunakan tangan kiri

Semalam,ada orang tanya saya,apa hukumnya kita makan dan minum menggunakan tangan kiri,dan saya telah menjawab seperti berikut berdasarkan dalil-dalil yang sahih.

Dalil yang diguna pakai agar tidak makan atau minum dengan menggunakan tangan kiri ialah sebuah hadis daripada Ibnu Umar ra :

“Apabila kamu ingin makan , maka makanlah dengan tangan kanan dan apabila ingin minum , maka minumlah dengan tangan kanan.Sesungguhnya , syaitan makan dan minum dengan tangan kiri.”
(HR Imam Muslim : 2020)

Begitu juga dengan hadis daripada Jabir bin Abdullah ra :

“Jangan kamu makan dengan tangan kiri , kerana sesungguhnya syaitan makan dengan tangan kiri”
(HR Imam Muslim : 2019)

Kedua-dua hadis di atas menunjukkan kepada larangan daripada makan dan minum dengan tangan kiri.Apa yang dimaklumi ialah , Rasulullah saw melarang daripada makan dan minum dengan tangan kiri adalah kerana perbuatan tersebut merupakan salah satu daripada perbuatan syaitan , yang mana Islam menyuruh kita sentiasa menganggap syaitan itu adalah musuh nyata bagi umat Islam.Oleh yang demikian , mengikut segala ketetapan yang ditentukan oleh syarak melalui al-Quran dan Hadis Rasulullah saw adalah sesuatu yang amat digalakkan.

Hadith diatas juga menerangkan bahawa syaitan minum/makan dengan menggunakan tangan kiri.Jika kita amalkan perbuatan seperti tersebut seolah-olah kita telah menjadikan syaitan itu sebagai kawan/idola kita..Naauzubillah

Allah swt berfirman

"Dan janganlah kamu sekali-kali dipalingkan oleh syaitan; sesungguhnya syaitan itu musuh yg nyata bagimu".(Az Zukhruf 62.)

Persoalannya..

"Macam mana nak gunakan tangan kanan sekiranya penuh dengan sisa makanan di tangan/jari.

Jawapan:Apa salahnya,jika kita sisipkan makanan tersebut ataupun kita boleh jilat jari kita tersebut,tak salahkan sisa makanan yang ada di tangan/jari itu merupakan bekas makanan kita juga,jadi tidak timbul soal lagi soal jijik atau tidak.

Semoga Allah swt beri taufik untuk kita amal dan sampaikan''

53 comments:

  1. Betul tu....kak tie dari kecik2 dididik begitu. Tak tau lah orang2 zaman sekarang ni, ek.

    ReplyDelete
  2. amatlah pelik klu tgok org mkn gna tgn kiri...kan...

    ReplyDelete
  3. salamm bro.. thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg ittewww..

    ReplyDelete
  4. salam,
    kita mkn memang le guna tgn kanan dan tgn kiri utk kita minum...
    hanya allah jua yg mengetahui.

    ReplyDelete
  5. salam..kawan saya kidal, dia kalau mkn pakai sudu & garfu akan guna tangan kiri, dah cuba blajar bnyk kali pun susah gak nak try ngan tgn kanan..sian kan

    ReplyDelete
  6. Salam ziarah kembali..

    terima kasih.

    Blog ini blog muhibah. Saya sangat suka.

    ReplyDelete
  7. kayteeze ...bagoz lah gitu..td wariskan kepada anak2 kak tie..

    INTAN ,,memang pelik tp slalunya minum biasanya guna tangan kiri..

    en_me ..ok bro...

    zue,,,kak zue..ni termasuk minum skali le...dan minum kene duduk..xleh berdiri..

    dania ..xpa2 Allah maha tahu...

    ™سوفي ...wah..muhibah plak le....

    ReplyDelete
  8. saya makan guna tangan kanan..dan minum juga tangan kanan..

    ReplyDelete
  9. cikgu raselah ye, larangan tu cuma dikhususkan untuk makan,maksudnya menyuapkan makanan ke mulut, tetapi untuk tujuan lain seperti mengambil sesuatu adakah salah juga dengan tangan kiri? maaflah bertanya lanjut, maklumlah cikgu ni bukan arif sangat pasal hukum ni...

    ReplyDelete
  10. atty'...cantik...amalkan sampai kamu tiada lagi..

    cikgupj ..saya pernah tuang air pd seorg ulama,scra tdk sngaja saya tuang air tu dgn tgn kiri.tiba2 ulama ni tk minum air yg sy tuang..sy nek heran/pelik..rupa2nya dia x minum air yg dituang dengn tangan kiri..owh baru sy paham...bila fikir balik,ulama kn pewaris nabi...hu3...kene ikut la kan...hu3

    ReplyDelete
  11. kalau ada persoalan..nak terus tanya kat blog ni or nak send kat email anta?

    ReplyDelete
  12. salam kalau terpaksa ok kan?
    saya patah tgn kanan 2x dlm staun . so tgn tu tak kuiat so kena la makan tgn kiri. takkan nak kena nganga mulut tunggu org suap? in the needs to berdikari makanya saya pakai tgn kiri le.

    ReplyDelete
  13. Salam dik...

    Kak su pun sblm ni dah terbiasa minum dgn tangan kiri sbb tangan kanan gunakan utk makan. Dah kena tegur dek seorang teman... so, skrg sedang cuba mengubahnya.

    ReplyDelete
  14. qishie ..tanya je direct...hu2...

    Anonymous ,,bagi kes mcm nie..xpe,,saya dah tnya ulama,dia ckp xpe..jnji atie mesti niat mkn tangan kanan..

    suara ..bagozlah.....sy pun baru amalkan je...jgn lupa bagitau kt org lain sama ye,,,

    ReplyDelete
  15. salam,.. ada seseorg pernah bgtau akk,., betol ke kalo kita makan or minum dgn tgn kiri juga mengundang penyakit?..

    ReplyDelete
  16. Salam akhi

    Terima kasih sudi ziarah dan tinggal komentar.

    Memang memakan dan minum guna tangan kanan Sunnah yang sungguh amat berat ditekankan Nabi saw.

    Ramai yang makan tangan kanan dan minum sangat diajar Nabi saw. Malahan ada riwayat yang Nabi saw sungguh tidak suka melihat makan/minum tangan kiri.
    Jabir b. ‘Abdullah reported Allah’s Messenger (may peace be upon him) having said:

    Do not eat with your left hand, for the Satan eats with his left hand.

    {Book 023, Chapter 11, Number 5007 : Sahih Muslim}


    Cikgupj: Tentang mengambil/pakai dll. Sunnah juga guna tangan kanan. Sebab Nabi saw suka menyikat rambut, memakai baju semuanya dimulakan dengan yang kanan dulu.

    ReplyDelete
  17. wah, naper ek dia tanya camtu? adakah sebab penggunaan sudu dan garpu yang berleluasa sekarang? dan juga penggunaan kayu penyepit. tapi kalau kita serius kekalkan amalan yg dah diajar, kita akan amalkan juga :D

    ReplyDelete
  18. salam ziarah kembali...

    tentang minum dengan tangan kiri,kalau tak silap saya ada diajar supaya tangan kanan diletakkan di bawah gelas sambil tangan kiri pegang gelas waktu minum... tapi betul ke ye macam tu? saya tak berapa pasti sangat..

    blog ni nampak lebih hebat dan menarik, syukran datang menziarah blog saya yang tak seberapa tu.. ^_^

    ReplyDelete
  19. khas lysha,,itu saya x pasti le..tapi kita org Islam mesti yakin apa saja yg nabi saw buat,pasti kejayaan dan apa yg di larangnya mesti akan datang kesan2 yg mudharatkan kita..

    alqasam ,,btoi la tu...tgk kt kedai mkn ,,bpo org yg telah jdikan setan sbgai kwn depa..

    Mak Su ,,entahle...memang pun..klo mkn pakai tangn kn senang...

    Ainul Arina Madhiah ,,,sy ulama ckp,,x de,,tangan kiri pegang gelas tangan kanan letak bawah gelas... xleh buat mcm nie...sama je biar minum guna tangn kiri terus....MESTI INGAT,KANAN SEMUA...KIRI UNTUK BENDA KOTOR,CONTOH BASUH DUBUR...

    ReplyDelete
  20. Arwah wan (datuk) sy pun pernah berpesan begitu. Katanya yg ada pd tangan kita tu bukan najis tapi makanan jadi kalau pegang sudu atau gelas dgn tangan kanan yg kita guna utk suap makanan.....

    ReplyDelete
  21. Salam.....
    nice entry... ms kecik2 mak sy mst marah klo makan guna tgn kiri.... tp penah gak blaja klo dh terpaksa bleh guna tgn kiri tapi mesti ditampung ngan tgn kanan skali....tp xtau la betul atau tak.... yg penting sume kene guna tgn kanan la kan....

    ReplyDelete
  22. huhu
    x pernah nmpk lg org mkn n minum tgn kiri..
    huhu...

    mkn n minm tgn kanan sedu..
    lg afdal..
    xD

    ReplyDelete
  23. salam ziarah...kidal macam mana pun...tangan kanan lebih afdal.

    ReplyDelete
  24. Salam,

    Masing2 ada kegunaannya tersendiri, Allah dah cipta cantik molek dah, Tak perlulah nak ubah2, yang kanan lebih mulia sikit dari yang kiri. Yang kiri kita gunakan ketika membuang hajat dan sbgnya...

    wallahua'lam

    ReplyDelete
  25. makan dengan tangan kiri?
    nak basuh tuuut gune tangan ape?

    ReplyDelete
  26. patutlah ada org guna tangan kanan cedok lauk. Namun yg penting jgn lah comotkan sudu/senduk tu kan? ada org pengeli dan x biasa lagi.

    ReplyDelete
  27. alamak aku sorg kidal....aku mkn tgn kanan..tapi bila guna sudu aku guna tngan kiri...:(

    ReplyDelete
  28. salam ziarah....

    walau adik kidal tapi tetap makan dengan tangan kanan :)

    ReplyDelete
  29. Salam..
    bagaimana jika kita gunakan garfu tngn kiri dan pisau di tngn kanan utk makan daging. tngn kanan memotong krana lebih kuat. dan tngn kiri menyuap daging yg telah dipotong itu.

    ReplyDelete
  30. thanx a lot adik..utk info kali ni..ada ilmu kita share kan..

    ReplyDelete
  31. salam,,paling penting semua guna tangan kanan....

    ReplyDelete
  32. gd info..sama2 la kita saling mengingati..

    ReplyDelete
  33. janggal tgk orang makan gune tngn kiri dan tgk orang yg makan gune garfu dan sudu..especially orang melayu

    ReplyDelete
  34. uihhh..
    tak lalu nak mkn tgn kiri... tp klu terpaksa nak wat camane :)

    ReplyDelete
  35. thanks,.

    sy memg tabiat suke makan gune tangan kiri

    especially mase wat keje,.

    ReplyDelete
  36. aku kidal kalau pegang sudu mesti kida;nya

    ReplyDelete
  37. aku sokong after mkn kna jilat jari..

    ikot sunnah nabi~sbenanya kat jari kita

    ada sjenis bakteria yg dpt mbantu proses

    penghadaman..insyaallah, dgn mngikut sunnah

    kta akn terhindar dari sgala jnis penyakit..

    slm ziarah kembali~:)

    ReplyDelete
  38. time makan tu kunyah la lama2 sikit, susah la nak lekat kat tengkok, sbb 2 la nabi kunyah sampai 44 kali, lepas makan nyamm3 jilat la jari n minum la puas2

    ReplyDelete
  39. salam...
    nabi dah ajar pada umatnya,untuk buat sesuatu perkara bermula dengan kanan...
    contoh,masuk masjid kaki kanan,
    makan tangan kanan,
    minum tangan kanan,
    tido lambung kanan,
    menulis tangan kanan,
    nak siwak guna tangan kanan,
    nak pakai baju,bermula tangan kanan,
    nak pakai seluar,bermula kaki kanan,
    nak peganag mouse,pun tangan kanan..
    ye ker?
    pendek kata,semua gerak kerja kita hendaklah bermula dengan tangan kanan...
    kerana,didalam sunnah ada kejayaan..
    "barang siapa mengikut sunnahku diakhir zaman,nescaya 100pahala mati syahid baginynya"_hadith_

    ReplyDelete
  40. Salam. Nak ambik sat artikel ni bg bdk2 tgk, boleh lah no...Tq.

    ReplyDelete
  41. assalammualaikum sahabat........

    nk tanya, kalau men bola, nk kna sepak kaki mana?
    kna guna kaki kanan jgk ker? hehehe

    kiranya klu kiri xleh, pasni xda la pemain sayap kiri bg mana2 kelab, pasukan mahupn negara.....hehehe

    luahan dr bdk kulim dan tmn selasih...hehehe

    ReplyDelete
  42. salam..wahh..besnyer..leh kongsi2 ilmu..alhamdulillah...kiranyer mmg tak betulla yg pasal minum tongkat tgn kanan..mmmm..

    ReplyDelete
  43. pengunaan sudu dan garpu, budaya barat yg mnjadi penyakit qalbu dalam diri umat islam, semakin berleluasa.. Menyisip jari tangan slpas mkan, jarang org yg mengamalkanya.. Walhal iya nya sunah nabi..
    Bkan pasal makan saje..
    banyak lagi virus kafir yg menyelinap ke rongga org2 islam..

    Pertanyaan: tpi ada satu yg ana sndiri musykil..
    Kalo makan mee sup panas agak2 bleh pakai tangan ke? :-P

    ReplyDelete
  44. Thank you, I have just been looking for information approximately this topic for a long time and yours is
    the greatest I have found out till now. However, what in regards to the bottom line?
    Are you sure in regards to the supply?

    my homepage national dress up your pet

    ReplyDelete
  45. whoah this weblog is fantastic i really like studying your articles.
    Keep up the good work! You understand, a lot of individuals are hunting around for this info, you can help them
    greatly.

    Take a look at my website; garbage disposer

    ReplyDelete
  46. An outstanding share! I've just forwarded this onto a coworker who was doing a little research on this. And he actually ordered me lunch because I found it for him... lol. So allow me to reword this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this topic here on your internet site.

    Feel free to surf to my blog: s2000 hoods

    ReplyDelete
  47. Ahaa, its nice conversation on the topic of this paragraph here at this
    blog, I have read all that, so at this time me also
    commenting at this place.

    Feel free to surf to my web blog :: baseball themed wedding

    ReplyDelete
  48. Everyone loves what you guys are up too. This kind of clever work
    and exposure! Keep up the excellent works guys I've incorporated you guys to my personal blogroll.

    Stop by my page hand pruners

    ReplyDelete
  49. An interesting discussion is worth comment. I do believe that you should
    write more about this subject matter, it may not be a taboo matter but generally folks don't speak about such issues. To the next! Many thanks!!

    Visit my web blog pumpe solar

    ReplyDelete
  50. Sememangnya makan dengan menggunakan tangan kanan lebih afdal kerana ia adalah amalan Rasulullah saw. Sebagai seorang penganut Islam, kita sewajarnya mengikuti apa jua panduan hidup sptmana yg telah diamalkan oleh Rasulullah saw.

    ReplyDelete

Tinggalkan komen anda...Setiap komen anda amat dihargai...
Sila berikan komen dengan penuh adab,Segala Komen yang tidak memenuhi adab,inshallah,akan di delete oleh admin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Telah Link Blog Ini